Lydnad och viltspår

Ojojoj, vilken dag :D. Lyckorus i hela kroppen och en trött snuser som ligger jämte mig i soffan. Kl 12.30 dök Gabbi och Edwin upp hemma hos mig och vi bestämde snabbt dagens upplägg. Först gick vi ut och lade ett viltspår till Edwin och därefter till Eros. Medans spåren ”gotta” till sig åkte vi en liten bit bort till Viskafors vårdcentral för den stora parkeringsplatsen som finns där för lydnadsträning.

Uppvärmningspromenad med grabbarna bus!

Fina Edwin

Ööö….galna? 😉

Fokus idag för mig och Eros var helhetsträning på fotgåendet,  transporter och apportering. Började med att träna ingång på ”plan” som gick lysande. En lugn och sansad Eros var med på noterna från första början. Fotgåendet gick super och för första gången kunde jag nästan känna att det börjar uppfattas som självbelönande för Eros 😀 Han var lugn, fokuserad med fin attityd på alla övningar och jag var SKIT nöjd! Under träningen gav jag heller inte lika mycket belöning som jag brukar och trots det så var han med mig.

Fotposition

Fin position i fotgåendet, härlig känsla!

Transporterna mellan momenten funkade även dom toppen även om han svävade ut en gång mot Gabbi så var han inte svår att få tillbaka till rätt position igen 🙂 Apporteringen är svår med en annans apport vid ”första” tillfället där dubbelkommando behövs, men därefter utan problem vad gäller gripandet.
Att träna på är:

* Stadga i apporteringen
* Andras apporter
* Att sitta vid halter i fotgåendet
* Minska ännu mer på belöningar

Efter en härlig start på våran träningsdag pausa vi hemma hos mig för att käka en god baugette som Gabbi hade med sig och vila upp oss lite inför spåren. Det var även gött att värma sig lite, då vädret var en aning blåsigt och kallt bitvis men det börjar bli helt oki att träna ute igen 😉

Först ut att gå sitt viltspår var Edwin, första spåret på säkert över ett år och första spåret för säsongen. Eftersom det har blivit nya regler vad gäller viltspår har de i anlagsklassen tagit bort uppsparket vid påsläppet. För att vi själva skulle veta vart starten var hade vi markerat med en klädnypa 🙂 Man kunde inte tro att det var såpass längesedan Eddan spåra för vilket spårarbete han gjorde. Spåret var ca 200 m långt med någon mild vinkel, men inget bloduppehåll. Matte Gabbi sa att senast de spårade kändes Edwin lite ”off” så vi ville att han skulle få en bra start på spårsäsongen och bra är milt sagt för det gick SUPER!!!! Han arbetade i ett fint tempo hela vägen och är lätt att läsa i spåret och tog sig från start till klöven :D. Det är bara matte vi ska träna upp självförtroendet på lite till sen skall vi nog minsann boka tid för ett anlagsprov för den lilla frallan 😉

Duktiga lilla spår-frallan

Efter mycket beröm och analys var det dax för Eros. Som vanligt är nosen påkopplad så fort han kommer utanför dörren 😉 Även i öppenklassen är det nya regler och det är för att försöka efterlikna ett ”riktigt” eftersök. Istället för uppspark som det var förut vid påsläppet är det nu i stället en ruta på 25×25 m där påsläppet kan finnas, alltså en försvårning. Jag är inte helt insatt i hur det skall gå till så vi gjorde så som vi tror det skall gå till ;). Vi hade inte börjat spåret förrän ca 15 m in från vägen, även där hade vi satt en klädnypa för våran egen skull. Planen är att åka upp till Skoglunds och köra något spår för att få se hur de nya reglerna funkar vad gäller uppspark med mera.


Påsläppet tog han superfint

Bra spårarbete

Eros spår var ca 350 m med två bloduppehåll, en återgång och 2 vinklar. För att vara första spåret för säsongen är jag supernöjd. Han fick ett tapp vid återgången och ringade något, men hittade spåret igen utan hjälp. Lugnt och fint tempo (om man jämnför hur bråttom han brukar ha 😉 ) där han höll sig i spårkärnan mest hela tiden. Vilken härlig start på spårsäsongen :D!

Matte tränar på lin-tekniken 🙂

Spårslutet,tog oss från punkt A till B

Dragkamp med klöven är den bästa belöningen

Galet skägg 😉

Nöjd spårhund!

Underbar dag trots kylan. Tack Gabbi och Gäddan för trevligt sällskap och dunderbra träning! Dax att boka nya träningstider och peppa fler hundmänniskor att hänga med på våra goa heldagar ute i skog och mark 😀

Annonser

2 kommentarer på “Lydnad och viltspår

 1. Gabbi & Edwin skriver:

  Tack återigen BÄSTA du för lördagens bravader ❤
  Vilka fina lovord vi får här i bloggen, det tackar vi för. Du & Eros var ju riktigt grymma..
  nu får vi planera för både anlagsprov å klass I debut 😀

  Kram till er
  P.S snodde en bild 😉

 2. Mahlin skriver:

  Vilket bra reportage. Duktig spårhund. Trevlug helg önskar Mahlin och Otto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s