Stolt matte

Idag hade jag tagit i uppdrag att vara agilityinstruktör mellan kl 10-12 för ett litet gäng agilityentusiaster ifrån Landskorna Bk. Info om de två ekipagen som ville köra var att de hade bara tävlat några gånger i klass 1. Vid 10 mötte Maria upp mig, som var en av de två som skulle vara med. Hon hade en pudeltik vid namn Bessi som ihop med pudeltiken Polly med sin lillmatte Julia? skulle drillas lite i agilityns värld. Jag hade några stationer och en banvarant i huvudet som vi kunde köra, men jag hann inte delge min plan innan de bestämda förararna kom med tidningen OmAgility och peka på en bana de ville bygga upp och köra 😉 En flexibel instruktör som jag är 😉 (kul oxå med aktiva förare) så var det självklart att vi körde på deras önskemål. Banan vi byggde var en klass 3 bana ifrån Hofors 2011(OmAgility nr 1, 2012), bankonstruktör Kjell Pettersson.

Då det var 2 åskådare med som också hjälpte till att bygga, så var banan på plats i ett naffs 🙂 Eftersom vi skulle hålla på i ett tag så valde jag snabbt att vi delade upp banan i 2 större stationer ( som sedan blev 3 stationer, pga lite svårigheter 😉 ) för att sedan sätta ihop den i slutet. Första stationen var hinder 1-11 (där vi valde att ta hinder nr 2 från andra hållet, alltså i samma riktning som första hindret) och den sista var från 12-20. Upplägget var att de först fick gå banan som de själva hade kört den, sen fick de köra den med hund för att sedan gå igenom andra handlingsalternativ och sen testa de nya alternativen.

Båda förarna valde samma väg när de körde själva, men testa sedan även på de nya handlingsalternativen som fanns. Vilken utveckling det blev på båda två bara på detta passet :)! Jag presenterade ”blind” byte, något de aldrig kört förut som vi lade in efter A-hindret mot däcket. Vi justerade att de körde ett framför byte vid nr 2-3 där de i första omgången (deras eget val) körde ”pull” för att sedan skicka över nr 3 som gjorde att de hamnade efter. Julia i åldern 13 år? var riktigt duktig och kommer säkert synas på agilitybanonrna i framtiden 🙂 De fick med sig bra info om sina hundar om att vippen/gungan är lite läskig och att de i dag inte är redo för ett 12-pinnars slalom. Vi gick igenom lite hur de kunde träna och hur de kunde tänka angående tävlingar och dylikt 🙂

Eros hade under första timmen varit hemma med syster, men som körde in honom när hon skulle åka. Polly och Bessi tyckte skägget var en rolig prick och de sniffa, kissa och promenerade runt medans vi tog en liten paus. Jag hade med bur som Eros glatt går in i medans vi började köra sista delen av banan. Är så jäkla glad över att ha en hund som älskar sin bur och som lugnt, tyst och stilla ligger och kollar medans jag instruerar och medans andra kör sina hundar. Detta är något jag prioriterar högt och gjort på alla mina tre hundar, att de ligger lugnt och fint i sina burar. Dels är det för att de skall ha energin på rätt ställe (på banan när de själva ska köra), men oxå att det är trevligare att ha med hundar som inte skäller och ”stör” allt och alla. När de sen har lärt sig att ligga lugnt och fint i sin bur, får de sedan under eget ansvar ligga löst på tex en filt. Detta gör att de lär sig självkontroll, vänta på sin tur och att de får vara med i en helt annan utsträckning än om de hade skällt, gnällt och stressat upp sig. En träning som uppskattas både hos mig och hunden, då man ser hur hundens självförtroende växer när de får eget ansvar att hålla sig passiv 🙂

Konsten att sitta och spana både i och utanför buren utan att skälla och stressa upp sig gör oxå att man får vara med 😉

Hade ifrån början (när jag vakna på morgonen efter knappt 3 tim sömn och var mer död än levande) inte tänkt att köra något med Eros idag, men när vi byggt upp banan blev suget för stort 😉 Deltagarna blev såklart oxå väldigt nyfikna och ville se hur det såg ut när vi körde plus att lilla Bessi var redigt trött och visade tydligt i slutet att hon inte ville köra hela banan. Tänkte då att Maria kunde få testa Eros, så hon i alla fall fick köra hela banan en gång. Sagt och gjort så när Julia och Polly kämpat sig igenom banan tog jag ut och värmde upp skägget lite som var rejält laddad 🙂 Jäklar vad bra han gick!  Blev bara ett strul och det var slalomingången men för övrigt ett felfritt lopp. Han har ett helt annat tryck i agilityn nu för tiden och det går fortare än vad det gjort förut= SUPERKUL! Efter jag kört han en gång lämna jag över lite frolic till Maria och Eros var med på noterna med en gång :D. Så himla kul att se Eros köra agility med någon annan, var lite fundersam på om han skulle hänga på Maria eftersom han aldrig kört med någon annan förut, men jäklar vad snyggt och bra det gick! Maria fick med alla sina byten och sprang på riktigt bra. Julia blev såklart oxå sugen på att få köra med Eros och det var klart att hon oxå fick testa och där var det extra kul att se att Eros haka på eftersom han kan va något reserverad mot ”barn” . En stolt matte stod vid målgången och kasta fårluddet som belöning 😀 Ja, Eros gör starka intryck med sin charm iform av goa ylanden när han är taggad och att han är så lätt att ha att göra med ♥

Vid  kl 13.15?? råka visst ”bara” dra över tiden med en timme 😉 satte jag mig trött i bilen för hemtur. Är en så himla härlig känsla av att få undervisa aktiva och positiva hundägare inom hunderiet som suger åt sig alla tips och råd som svampar. De var mer än nöjda och hoppas på att jag kommer ner till deras klubb när Borås Bk har sitt nästa läger hos dom och det är nog inte alls omöjligt att hänga på dit för lite bruks, lydnad och agilityträning 😀 På hemvägen kände jag för att gå av Eros lite mer så valde att stanna till vid Bråt och gå en liten promenad och bara njuta 😉 .När jag äntligen kom hem så blev det käk och dusch innan både jag och skägget däcka i sängen. En himla go helg med både lydnad och agility, precis som det skall vara! Nu går jag äntligen på min lediga vecka och skall sova ut imorron, då jobb ihop med aktiviteter på helgerna blir tuffa. Veckan innehåller i vanlig ordning hundträning och lite annat smått och gott som jag säkert kommer att redovisa här 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s