Mycket spår blev det

I Lördags packade jag bilen full med träningsprylar och övernattningsmaterial och styrde kosan ner till Mölnlycke för en helg med Jan Gyllensten och spår 😀 Vi var åtta stycken som skulle deltaga med hund. Två jaktlabbar (där den ena jobbar som sökhund inom Tullverket), en malle som skall bli tjänstehund, en groendal, en lancashire heeler, en flatte(som oxå jobba som sökhund inom Tullverket), en schäfer och Eros 😉 En härlig blandning helt enkelt där även erfarenhet av spår varierade kraftigt 🙂 Eftersom Jan har sin erfarenhet inom polisen saxade innehållet hur han tänker mellan bruks spår och tjänstespår, vilket är väldigt intressant att höra. Lördagsförmiddagen bestod utav teori där vi pratade om:

* Hur man introducerar spår
* Vad skall man tänka på när man lägger spår vad gäller starten
* Hur man ger bästa förutsättningarna för en hund att ”hitta” rätt spår.
* Hur tänker man när spåret är slut och vem bestämmer det egentligen?
* Hundar har olika motivation till aktiviteter. Hur är din hund? Kavlar den upp ärmarna när det tar emot eller slänger den in handduken, när det blir motigt?
* Materialet på apporter och underlag för spår
* Problemlösning vad gäller ”heta” respektive ”loja” hundar i spåret.
* Spårlängder och liggtider
* Utmaningar

Mycket matnyttigt att ta med sig ut i spårskogen med andra ord. Något att lägga stor vikt på är fokus och träning på apporterna, då de flesta utav våra hundar redan är bra spårhundar om de inte har genetiska defekter. Han jämför väldigt enkelt spårarbeten som ett tåg, det går på räls, skall stanna vid några stationer innan det når slutdestinationen Paradiset! En annan sak som han är allergisk emot är när andra lägger spår åt honom och sedan inte har koll på vart de har lagt spåret. Ett sådant spår ger ingenting i varken träningsväg eller utveckling vilket innebär att han nästintill alltid lägger alla spår själv. Detta för att han skall lära sig läsa sin hund, han vet när hunden avviker från spåret som då gör att han kan ”humma” till och han vet när den är på så han kan peppa och berömma den. Han kan be sin fru lägga något spår då och då, bara för att checka av hur det ser ut innan tävling.

Att lägga spår enligt ”regelboken” är ingen träning utan det är en avcheckning som han kan göra innan en tävling. Han jobbar hellre korta spår med fler och svåra föremål som inte är stinkbomer, spår med spetsvinklar, spår som går i varandra eller gärna spår med svåra återgångar. Sen beror allt på vad det är man vill jobba med beroende på hund och vad det finns för problem. Han är mycket för att prata med sin hund i spåret, precis som vi oftast gör i all annan träning och han gillar att dela upp spåret i flera olika delar.

Efter teorin fick vi presentera oss själva och vad vi gjorde med våra hundar. Därefter åkte vi iväg för att lägga spår och vi skulle göra så som vi brukar göra när vi spårar hemma. Mitt och Eros spår blev ett mer skogsspår medans de andra körde i lövskog.

 

 

Vårt första spår för helgen och Eros kanske 4:e personspår på ca 300 m långt, liggtid ca 45 min.

Vi tog oss igenom spåret där han plocka upp första apporten, gick över den andra, markera den tredje och plocka upp slutapporten. Jans bedömning var att Eros är en bra spårhund som spårar utan problem och därför skall fokus ligga på apporterna. Problemet som de flesta gör är att man lägger långa spår istället för att fokus på stationerna. Man kan väl säga att vi som hade spårat förut lade spår som var ca 200 m för långa, då man kan se inom 100 meter vart skon klämmer 😉 Tankar om ny plan inför morgondagen gjordes innan vi sade tack för dagen. Jag och Eros åkte in till staden för att inhandla lite kvällsmat innan vi blåste upp luftmadrassen och dog båda två innan kl 21, typ rekord för tidig sänggång.

Trött hund som ändå ville gnaga lite kvällsben 😉

Sov som en stock och vakna i tid för att hinna med en morgonpromenad runt sjön för att sedan käka lite frukost. Gruppen samlades i lokalen där vi började med lite snack om gårdagen och om det hade dykt upp mer frågor innan vi åkte ut i skogen igen. Min plan för dagen var att höja värdet för apporterna och minska ner längden på spåret, lövskog istället för barrskog.

 

Ett spår på ca 60 m, liggtid ca 45 min.

Vilken känsla och vilken skillnad det blev på detta spåret mot gårdagens. Han spåra väldigt fint, gick klockrent i spårkärnan och vid apporterna tog vi god tid på oss att belöna. Jag valde att kampa försiktigt med apporterna(då han visa igår att det var sådär trevligt med träapporterna) ihop med godisbelöning och rumpkli 😉 då det är något som Eros uppskattar högt. För varje apport ökade förståelsen och glädjen som ledde till att han kom in med slutapporten till mig 😀 Mitt duktiga skägg! Jag kommer framöver även att köra med andra apporter som tex tuggknutar för att kunna jobba mer med dragkamp och leken i spåret, men jag kommer hålla mig till denna längd av spåret och försvåra med liggtid, olika apporter och vinklar.

När alla hade kört första omgången bröt vi för lunch innan vi träffades i skogen igen. Jag valde att köra ett likadant spår igen som ovan där resultatet var ungefär densamma förutom att i detta spåret blev slutapporten mer värd än vad den varit förut. Den blev det för att jag valde att knäppa loss långlinan och kasta iväg apporten så han fick jaga ikapp den, något som jag inte gjorde vid de andra stationerna. Ett varnande finger blev det från Jan på detta eftersom vi vill att apporterna skall ha lika mycket värde är det viktigt att vi belönar likadant vid varje. Det vill säga knäpper jag loss och lattjar med sista pinnen, skall jag även göra detta i spåret med alla andra också.

En väldigt givande och rolig helg där spårsuget blev större än vanligt. Ekipagen som var med var otroligt trevliga, med välbalanserade hundar som trots olikheterna gjorde att det blev vettiga diskussioner och frågeställningar. Jan är väldigt pedagogisk med härlig erfarenhet som han gärna delar med sig av. Alltid spännande att höra hur de jobbar med polishundar i skarpt läge och hur man tänker med mentalitet, motivation, träning och tävling. Hoppas på att få gå fler kurser för honom och förhoppningsvis blir det kanske mer åt lydnadshållet nästa gång 😉

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s