Flockhantering

För en vecka sedan åkte jag, mor och far upp till den stora staden Stockholm. Bakgrunden var att jag hade anmält mig till en kurs i hundens flockdynamik till framtida yrket med det mobila hunddagiset och att jag och skägget skulle fått campa i sommar. Planen gick inte riktigt i lås om man säger så, men eftersom jag hade blivit inklämd på en redan full kurs i ett ämne som jag tycker är intressant kunde jag lika väl åka. Husbilen byttes ut mot stuga och bil vid en otroligt fin camping i Stockholms skärgård!

Kl 09-18 lördag och söndag satt jag i en go solstol och sög in kunskap om vad man skall tänka på när man sätter ihop hundar i en flock. Avbrott med lunch och några praktiska övningar såklart 🙂 Lärde även känna en del nytt folk som kom från Sveriges alla hörn och där kunskapen var väldigt blandad. Tycker alltid det är kul att få höra andras historier om varför man hamna i just samma rum som dom. Det var intensiva dagar där en hel del tankar som man haft själv blev bekräftade, men även ny kunskap smet in på hjärnkontoret 😋 Några punkter vi gick igenom på lördagen var:

* Praktisk flockhantering- ”Att säkerställa ALLA individers rätt till utrymme, vägledning och utveckling UTAN kränkningar eller risk för fara.”
* Låt hundarna lösa det själva- Balanserad / Obalanserad
* Aktoritet vs Auktoritär
* Recept sund gruppdynamik
* Den naturliga konkurrensen

Sedan gick vi ut och körde praktisk övning där fokus var inkallning med koncentrationsavslut. En söt liten kille fick vara testobjekt och det var inte bara våra hjärnor som blev trötta utav den övningen 😉

Koncentration på hög nivå

Efter kursen på lördagen svira jag om till ”stadskläder”. Vi ställde bilen på en parkering i Farsta och tog sedan tunnelbanan in till stan för att äta och träffa några bekanta till mor och far. Fick för första gången träffa deras lilla hund Happy som jag annars bara följt på FB. En söt tjej som var trött efter en lång dag med många intryck som gjorde att hon sov gott i sin väska 🙂

På söndagen ringde kl 07.00 och vi gick upp till en lika underbar morgon som på lördagen. Att få gå upp till en tyst omgivning med bara några fåglar som kvittrar är verkligen balsam för själen! Närhet till skog, vatten och öppna fält får mig att må bra, behövligt efter veckor med sorg, onda fötter och intensiva skoldagar.

Dagen började med en teoridel som handlade om vad man skall tänka på vid inskolning av nya hundar och hur man presenterar nya hundar inför varandra. Därefter gick vi in på raskunskap där ett finger höjdes för terriers. Helst inte fler än två är uppskattat att ha i en flock, när man pratar om hunddagis och sammansatta flockar pga deras bakgrund och arbetsuppgifter. Många kloka tankar matades in ifrån Mimmi som driver Aurora Hundtjänst och som har drivit hunddagis i 13 år och som försöker bespara nyblivna dagisföretagare slitet hon själv utsattes som ny inom branchen😉 Alltid bra att lyssna på erfarna människor och man får en del aha-upplevelser.

Därefter gick vi igenom följande:

* Inkallning med krav
* Diskriminering
* Fjärrdirigering
* Fredlig konfrontation

Avslutningsvis åkte vi iväg till en inhängnad hage på 5000 m2 och fick träna på fjärrdirigering på avstånd 🙂 Tycker vi alla greppa momentet bra även om det var lite flaxigt med armarna emellantå 😉 Lyckades fånga en deltagare, Cisly Oskaar, på kort när hon körde inkallning med fjärrdirigering och med koncentrationsavslut 🙂

Vi var alla trötta när klockan slog 18, men väldigt nöjda över en lärorik och trevlig helg! Nu har jag tyvärr inte så mycket hundaktiviteter inbokat framöver, då skolan är enormt krävande. Jag hoppas dock att det kan blir ändring i schemat och det dyker upp något mer kul att gå på 🙂
Har några föreläsningar som lockar, men som ”fattig” student får man välja med omsorg och vad som lockar mest har jag inte bestämt ännu😉

Börjar bli några sådana här papper i högen nu…

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

2 kommentarer på “Flockhantering

  1. Sofia skriver:

    Jag går flockhanteringskurs del 2 med mina hundar. Jättekul och nyttigt som hundägare. Jag är jättenöjd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s